Repeater nyt mandag d. 14 okt. 2019

Godaften!
Det er i dag, mandag d. 14 oktober 2019, og klokken er blevet 19.00, og der igen blevet tid til “Repeater nyt“ fra OZ8JYL Aalborg.
(kommer jeg over repeateren?)

Udsendelsen i aften, sendes over OZ4REN, via OZ8JYL /A.
Og ansvarshavende redaktør i aften er OZ4SKK.

Perioden som er gået!

I onsdags d. 9 oktober, var der ganske almindelig klubaften i lokalerne på FORCHHAMMERSVEJ 11, hvor der var fint fremmøde på en ca. 30 – 35, hvor der blev snakket lystigt over kaffebordet, hvor OZ7ZW var kaffe og kage vært.

Der blev diskuteret lystig om alt, lige fra auktionen der forgik sidste lørdag, om håndfri radio i bilen, antenner, kabler, 3D print, drosselspoler, radio kodning, så der var en god snak ved bordene, hvor hele verden blev vendt.

Der var rigtig godt gang i radiorummet, efter at radiogrejet er kommet på plads og sat til igen, efter fieldday turen, så nu venter vi spændt på placeringen i år i den samlede opgørelsen, sidste år fik vi en rimelig fin placering, så det er lidt spændende.

OBS!
Har netop fået oplysninger om resultater fra Fieldday placering, se dem på edr.dk

————————

Der er op startet licenskursus på Forchammersvej!

Der er PT tilmeldt 6 deltagere, + 1 deltids, så et lille hold på 7 personer. Så det ville sige: 3 styks der er tilmeldt D licens, 2 styks til B licens og 2 styks til A licens.

Og de er startet op her i lørdags d. 12 oktober kl. 9.30, og derefter lørdag formiddag de næste par måneder, indtil der er prøve dato d. 30 november kl. 11.00.
Så kom ud af busken, hvis du skal enten ville have licens eller opgradere den licens man har erhvervet sig….
Tilmelding på OZ8JYL’s hjemmeside.
Med venlig hilsen og 73 fra OZ5CU Carsten Ullerup.

———————

Jeg har læst nogle interessante artikler, bl.a i FDM motor bladet, og i en artikel i Alt om Data, omkring “STØJ”, altså elektrisk støj!
Og jeg husker bl.a. også et rigtig godt foredrag, som Kurt OZ7OU, lavede for noget tid siden i klubben om støj!
Der er jo et interessant emne for os radioamatører.
Rigtig mange radio amatører døjer med støj, på enten deres HF radio i hjemmet, nogle døjer med støj på deres VHF/UHF radio i hjemmet og nogle har problemer med støj på deres radio monteret i bilen.
Nu er det jo heldigvis ikke os alle der har disse problemer, men de som er plaget af støj, har til tider 5 – 7 s grader støj på deres radio, og det er et irritations problem for mange.
Støj kan komme fra rigtig mange ting!
Bl.a. læste jeg i en af artiklerne, at de små USB mobilopladere, man har siddende i sin bil, til ladning af sin smartphone, selvom den var CE godkendt, kunne udsende rigtig kraftigt støj på VHF og FM, faktisk så meget, at nogle kunne blokere signalet man modtager.
Andre bor måske i et område med mange lejligheder inde i bymæssig bebyggelse, hvor folk har alt mulig mærkeligt sat i stikkontakten, det ville sige: Strømforsyning til pc, printer, fmradio, clockradio, ure, LED-pærer, ventilation og osv!
Rigtig mange af disse ting udspreder støj, i større eller mindre grad, og jeg tænker tilbage på det foredrag Kurt OZ7OU, lavede i klubben med støj her, da at han havde en HP strømforsyning med fra hans bærbare pc, og forskellige LED-pærer, som kunne lave en frygtelig støj, som bl.a. kan være en af tingende der kan være medvirkende til at vi har støj der lukker vores HF radioer.
Der er også nogle andre ting, en gjorde mig opmærksom på, efter at vedkommende, havde monteret en VHF/UHF radio i hans bil, og han så kørte med kørelys systemet tændt på bilen, og vi taler her om en helt ny bil, med LED-lys, og der udgav den LYSSTYRING støj i amatørradioen.
Vi er jo nok en del der kan huske så langt tilbage, til 27 MHz tiden, hvor vi var mange der havde generator/tændingsstøj i bilen, og dette kan sagtens forekomme i dag også i nyere biler, med ny elektronik.
Det med den lille USB lader i bilen til sin smartphone, var en artikel, om en kunde der kom ind på et værksted, med sin nye bil, og forklarede at han døjede utroligt meget med at signalet forsvandt på hans FM radio, selvom han kørte nogle steder med fuld dækning, der blev skiftet autoradio, der blevet skiftet kabel og antenne på bilen, og de var ved at rykke håret af sig selv, indtil der var en på værkstedet der var radioamatør, der fik øje på den lille synder af USB lader, da den blev fjernet fra stikket, så var der fuld signal på radioen.
Der var også for nogle år i Vodskov, en butik der fik lavet nye lysskilte på butikken, og i den anden ende af byen, boede en radioamatør, der periode vis, havde meget kraftig støj på hans radio, og på tider af døgnet var der intet, så efter at have undersøgt sit eget grej, kontaktede han støjtjenesten, som pålagde butikken at få fat i installatøren af skiltet, og få det støjdæmpet, så det ikke forstyrrede radioamatøren.
Så håber og tror lidt på, at vi engang kan få lokket Kurt OZ7OU, til at holde et lille opfølgende foredrag om støj.
Da det er et emne, at vi som radioamatører kan være plaget af.

Verden rundt!

Der er også rigtig mange spænde ting der rører sig rundt om i verden på HF.
www.dxnews.com , og www.dxworld.com ,er der er altid nye spændende ekspeditioner verden rundt, der både kører phone og ft8, så det er blot at få tændt for din HF radio, drej på vfo’en og lyt efter, for der er faktisk rigtig meget aktivitet verden rundt, og man kan sagtens høres fra Danmark med B licens og 100 watt, lige så snart dem ude i verden, hører et OZ Call, så svarer de!

Radio spejderne.
Den 3´ weekend her i oktober, køres der spejder radio, rundt omkring, og de kører, HF, D-Star, DMR, VHF/UHF.
Så hvis du alligevel sidder og lytter på din radio, og hører dem, så svar dem venligst, da det kan være en stor oplevelse, for dem som sidder i den anden ende, og måske er en ny kommende radioamatør.

———————————–

Mail fra Fieldday udvalget!

Til repeaternyt
Field-Day udvalget vil gerne indkalde alle der deltog i HF Field-Day den 7 – 8 september 2019 til evalueringsmøde i afdelingen onsdag den 13. november 2019 kl. 19.30

Vi vil gerne have input fra deltagerne om, hvad der var godt og hvad der var mindre godt, ved at deltage.

Tænk også over spørgsmålene:
Hvad kan og skal vi gøre anderledes før og på næste års HF Field-Day. Ønsker til næste års HF Field-Day.

På HF Field-Day udvalgets vegne
OZ1DWK Kaj og OZ5HP Henning

QST.
Herunder kan du komme med forespørgsler af teknisk art.
Fortælle om projekter, der enten for dig har været en succes, som du ville dele med os andre.
Det kan også være du har lavet eller færdiggjort et projekt som virker, som kan have interesse for os andre…

Det er også her under QST at du kan efterlyse ting, være at du mangler en dims eller en dingenot, eller noget grej du ville af med!
Husk prisen aftales parterne imellem, og ikke her over repeateren. Nogle der har noget til QST ?

OZ1GJA: Rold UHF flytter QTH til Rebild (100 meter over havet) – Efterlyser hjælp til en til at kravle i mast, til nedtagning / opsætning af kabel og antenne. www.oz6rej.dk for mere info.
“Pioneer sourround anlæg til amatørvenlig pris”
Start af repeater “Rold UHF” inden for overskuelig fremtid.

OZ5HP: Der var blevet kørt SAC Contest i klubben’s radio rum lørdag d.12 oktober, vedkommende fik kørt ca. 200 QSO’er

Næste Klubaften i OZ8JYL.

På onsdag d. 16 oktober er der igen klubaften, hvor kaffe/kageværten er denne aften er Ingolf OZ1EOI.

Før jeg ville slutte for i aften, ville jeg lige komme med en husker.
Husk at du som sidste mand i klubben skal:
Slukke lyset, lukke og låse dørene i teknik, radio rum, og andre rum, lukke døre og vinduer, og låse yder døren.

Og husk på at i alle kan være medvirkende til at komme med input og info til disse repeaternyt udsendelser, ved at sende en mail til repred@oz8jyl.dk, senest deadline er søndag kl. 18.00, og alle indkomne ting sende og oplæses som de er indkommet, hvis ikke andet er aftalt.

Næste repeaternyt er mandag d. 21 oktober kl. 19.00, her ville det være Kaj OZ1DWK, der ville være ved mikrofonen denne aften.

Og jeg ville nu gå til indtjekning af stationer, som lyttede med i aften, og vi starter med OZ3 stationer.

Indtjekning af på lyttende: 36 stationer.

Det var hvad jeg havde at bringe i aften, og jeg ville sige tak for at i lyttede med og sige 73 fra OZ4SKK, repeateren er fri.

Dette indlæg blev udgivet i Repeaternyt. Bogmærk permalinket.